NAŠ STOLETNIK BORIS ČERMELJ

Društvo upokojencev Ajdovščina ima v svoji sredi kar nekaj  klenih žena in mož, ki se bližajo stotim letom. Vodstvo društva jim ob tem  nameni osebno voščilo in  obisk na domu. Da je vzdušje zares praznično poskrbi Dramsko pevska skupina Zarja. Tokrat je bilo voščilo namenjeno Borisu Čermelju iz Gojač.

Boris je 1922 leta prijokal na svet, očetu Jožefu in materi Karolini. Bil je tretji od petih otrok. Otroštvo je preživljal na gojaški gmajni z vaškimi otroci. S svojo sestrično Verico se je najraje družil.  Skupaj sta ustanovila »letalski klub«. Na obleko sta si sešila kokošje perje in skakala iz visokega zidu, češ, da bosta letela. Vsakokrat sta pristala na tleh. Tako je letalski projekt propadel.

Začela je druga svetovna vojna. Boris je bil vpoklican v italijansko vojsko in kasneje premeščen v Francijo. Leta 1943 je šel v partizane v brigado Simona Gregorčiča. Nato v drugi bataljon Srečka Kosovela. Bil je vzoren vojak, dobil je veliko pohval s priznanji. Domov se je vrnil 1946 leta, na svojo rodno kmetijo.

Svojo ženo je spoznal pri reki Vipavi, ko se je kopala s svojimi prijateljicami. Celih pet let jo je osvajal in hodil peš v Kamnje, da mu je končno rekla: »Da,  tvoja žena bom postala.«

V zakonu se jima je  rodilo šest otrok. Preživljala sta se z poljedelstvom in živinorejo.  Zaradi vedno večjih finančnih družinskih potreb se je zaposlil v Meblu. Otroci so zrasli in Boris se je upokojil.

Z ženo še vedno skrbno urejata dom in rada kaj postorita v vrtu.

Družina s svojim slavljencem je toplo sprejela člane društva. Zarja je poskrbela za glasbeno voščilo, kjer ni manjkala niti harmonika. Zdravica je bila iskrena, z željo, da bi zdravje še dolgo služilo Borisu in njegovi ženi.

Nevenka in Jelka

DU Ajdovščina