ZIMA, MRAZ, KORONA, MASKE. TO JE REALNOST, ZADNJIH MESECEV. ZAPREM OČI, VIDIM MODRINO MORJA, SLIŠIM VALOVANJE, KRIKE GALEBOV, ČUTIM SONCE, KI PRIJETNO GREJE IN SE LESKETA NAD GLADINO.

Iz sanj v realnost.  Da, za 8. marec smo na DU Ajdovščina organizirali 3 dnevni izlet v Bakar, Opatijo in Pazin.

Lep sončen, čeprav nekoliko vetroven dan se je obetal 7. marca, ko smo se zbrali na avtobusni postaji v Ajdovščini, poln avtobus izletnikov odpeljali proti Hrvaški. Prvi postanek je bil na postajališču Vrata Jadrana, kjer je že rahlo dišalo po morju. Pridružil se nam je vodnik, ki nas je spremljal dva dni v Bakru in Opatiji.

Bakar nas je pričakal v vsej svoji slikovitosti starodavnega obmorskega mesta. Naseljen je bil že 2000 let pred našim štetjem in bil v preteklosti pomembnejše pristanišče od Reke.

Ob morju na ploščadi so nas pričakale dame in gospodje, oblečeni v njihova tradicionalna oblačila, ter nas pogostili s tradicionalnimi “baškotini”, čisto  “tapravo” “bakarsķo torto” in bakarsko penino. Odlično smo se okrepčali, se slikali za spomin in se nato peš odpravili v stari del mesta “kaštel”, obiskali cerkev sv.Andreja, ki je po velikosti, takoj za zagrebško katedralo, nato pa se odpeljali še do teras, kjer že od Avstroogrske gojijo vinsko trto za pridelavo znamenite “Bakarske vodice”.

Pozno popoldne smo se odpravili proti Opatiji, se namestili v hotel čisto ob morju in uživali ob pogledu na zahajajoče sonce, nato pa na slavnostno večerjo ob 8.marcu, kjer je igrala živa glasba in smo lahko po dolgem  času zaplesali. Predsednik društva je vsaki udeleženki izročil nagelj.

Drugi dan smo se po zajtrku odpravili peš po promenadi Lungo Mare.

OPATIJA. To prekrasno obmorsko mesto s pridihom mediterana, obdano z morjem, palmami, oleandri, parki polnimi  cvetja, baročnimi zgradbami in hoteli ter nasadi z kamelijami, ki so zaščitni znak Opatije. Uživali smo v lepotah mesta, občudovali kip deklice z galebom, se sprehodili po ulici slavnih Hrvatov, se sončili v parku ali na terasi spili kavico ali coctail.  Popoldne je bil namenjen za kopanje v prijetno topli vodi v bazenu.

Tretji dan smo zapustili Opatijo. Pred odhodom smo se poslovili od našega organizatorja Lovrota, ki je vsaki ženski podaril rdeč nagelj. Odpeljali smo se skozi predor Učka v notranjost Istre do Pazina. Sprehodili smo se po mestu in se nato odpeljali še nekaj kilometrov do naselja, kjer so nam predstavili tartufe, znamenitost kraja in Istre, kjer jih s pomočjo psov nabirajo. Pripravili so nam kosilo na bazi tartufov in bilo je prava gurmanska poslastica. 

Tako, dan se je nagibal v večer. Poslovili smo se od prijaznih domačinov in se odpravili proti domu. Na avtobusu je bilo veselo vzdušje, vsak je z dobro voljo prispeval k temu. Tudi petje in pripovedovanje vicev ni manjkalo. Tako smo zadovoljni in polni lepih doživetij prispeli srečno domov in upamo, da se bomo kmalu spet srečali.

Rožica Kovač , DU Ajdovščina