DRUŠTVO UPOKOJENCEV AJDOVŠČINA na izletu v “deželi medvedov”

Lep sončen vroč poletni dan se je obetal v soboto 4. junija, ko smo se člani DRUŠTVA UPOKOJENCEV IZ AJDOVŠČINE zbrali na avtobusni postaji v Ajdovščini in se točno ob predvideni uri odpeljali proti Vipavi in dalje po avtocesti proti Ljubljani. Że tisti trenutek, ko smo se posedli, je zavladalo prijetno vzdušje, klepet med udeleženci “kako si?, a v redu, super, da se vidimo in gremo “pohajat”.

Tokrat smo se odpravili na Kočevsko v deželo medvedov kot ji pravijo.

Na prvem postanku za kavico in wc smo se okrepčali z malico, za sladico pa smo imeli češnje. 

Na želežniški  postaji nas je pričakala predstavnica TIC Kočevje in naš Čebelar, ki nas je odpeljal v svoj čebelarski ranč, kjer smo si ogledali sodoben čebeljnjak, poslušali strokovno razlago o čebelah in čebeljih izdelkih ter degustirali različne vrste medu in medenih izdelkov. 

Vrnili smo se v Kočevje in vodnica Katarina nas je popeljala po starem mestnem jedru in nam v senci stavb, ali pod krošnjami dreves pripovedovala zgodovino le-teh, saj je vročina kar močno pritiskala. Res je cerkev v  Kočevju

nekaj posebnega. Njena arhitektura in velikost izjemno izstopa in daje veličastni vtis. Posvečena je sv. Fabijanu,  sv. Boštjanu ter sv. Jerneju, zgrajena med letom  1900 in 1903 v neoromanskem slogu.  Tudi njena notranjost je bogata, krasijo jo dela vodilnih slovenskih umetnikov.

Sprehodili smo se mimo spomenika NOB na trgu v centru mesta, si ogledali

stavbe, ki so bile nekoč v lasti nemcev in avstrijcev, saj so v prvi polovici 14 stoletja Kočevje naselili Ortenburžani, nemški priseljenci, po njihovem izumrtju, pa je mesto pripadlo Celjskim grofom in kasneje Habsburžanom. Skozi mesto teče reka Rinža in daje mestu poseben čar.

Naš sprehod se je zaključil na Želežniški postaji, kjer smo si privoščili kavico in ohlajeno pivo, si oddahnili in se zapeljali do Rudniškega jezera. Tam je bilo vse živo od dogajanja, saj se je tega dne ob in na jezeru odvijal Outdoor Festival z različnimi športnimi in drugimi zanimivostmi. Med drugim smo lahko videli izdelavo (rezbarjenje) medveda iz temnega in svetlega lesa.

Ob jezeru, v restavraciji Tušek smo si privoščili odlično kosilo, posedeli ali se sprehodili ob jezeru in se nato odpravili na avtobus. Vračali smo se skozi Cerknico in Sodražico, naš zadnji postanek je bil ob Bloškem jezeru, kjer smo se sprehodili in se odžejali, saj smo imeli na avtobusu še hladno pijačo.

Tako. Dan je minil v prijetnem vzdušju, vtisi pokrajine koder smo se vozili in prijaznostjo ljudi, ki smo jih spoznali in druženju med udeleženci.

Kam gremo naslednjič?  V juliju na fish piknik! Komaj čakamo je bil odgovor!

Se vidimo takrat!

Rožica Kovač DU Ajdovščina