Četrtkov pohod  smo ta teden spremenili v sredin pohod.  Na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik, smo se udeležili tradicionalnega pohoda v počastitev spomina na našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna »Po poti kulturne dediščine Žirovnica«, ki je najstarejša tematska pot v Sloveniji. Letošnji pohod je potekal pod sloganom Bog živi vas Slovenke.  

Četrtkovi pohodniki za dušo in srce DU Ajdovščina smo se z vlakom iz Nove Gorice peljali na Bled. Ob jezeru smo se sprehodili do Festivalne dvorane, kjer so se zbirali pohodniki . Pogostili so nas s toplim čajem in krofi. Nato smo šli do Prešernovega spomenika. Ob spomeniku je Občina Bled v sodelovanju OZVVS Zgornje Gorenjske v počastitev slovenskega kulturnega praznika pripravila osrednjo proslavo. Pohodnike je nagovoril župan Bleda, v kulturnem programu so z recitali in petjem Prešernovih pesmi sodelovali učenci Osnovne šole Bled in Veteranski pevski zbor .

 V pravem gorenjskem mrazu, ki je segel do kosti,  se je preko sto pohodnikov  v strnjeni koloni podalo  na skoraj dve uri dolgo pot v Vrbo. Pot je vodila po asfaltni cesti skozi Zasip, nato ob travniku, prekritim še s tankio snežno odejo. Na kolovozni poti skozi gozd je bila zaradi poledenelosti potrebna večja previdnost. Zadnji del poti do Vrbe smo hodili po škripajočem snegu in ledenih kristalih. Temperatura je bila v minusu, mraz je vztrajal kljub temu, da se je sonce občasno pokazalo izza oblakov.

V Vrbi pred Prešernovo domačijo se je zbralo na stotine pohodnikov. Tu je bila še osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku. Nagovoril nas je župan Žirovnice, slavnostna govornica je bila poslanka Državnega zbora. Kulturni program so izvedli člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Ogledali smo si Prešernovo rojstno hišo in stojnice z domačimi dobrotami in izdelki.  Z Vrbe smo  po stezi ob vaseh pod Stolom, ki je bil  prekritim s snegom in ovit v rahle meglice, pot  nadaljevali v Žirovnico.  Ogledali smo si Čopovo rojstno hišo in projekcijo igrano-dokumentarnega filma Ni ga lepš´ga kraja.  Še nekaj minut smo potrebovali  do železniške postaje v Žirovnici in se z vlakom vrnili v Novo Gorico.

Na pohodu za dušo in srce ob kulturnem prazniku smo doživeli prijeten kulturni utrip.