Tudi v društvu upokojencev Ajdovščina smo praznovali kulturni praznik. Kultura živi med nami in v nas, je v naših besedah, odnosih, je melodija slovenskih pokrajin in zgodovinska usoda našega naroda. Zato smo se počastili kulturni dan s pevskim koncertom. Pevke ženskega pevskega zbora Večernica so povabile v goste pevce Moškega pevskega zbora Poljubinj.  Koncert je bil v dvorani Ljudske univerze v Ajdovščini. Obiskovalci smo zasedli vse sedeže v dvorani in tudi tokrat se je potrdila dolgoletna želja po primernem kulturnem domu v našem lepem mestu.

Po pozdravni pesmi naših pevk so zapeli  pevci Moškega pevskega zbora Poljubinj. Pred štiridesetimi let se je dvajset domačinov te tolminske vasi zbralo, ker so želeli ohranjati tradicijo petje na vasi. Ustanovili so zbor in njihova zgodba je pripoved o ljubezni do slovenskih pesmi. Pevci radi zapojejo na veselica, planincem, lovcem še posebej pa vaščanom. Redno se udeležujejo revije Primorska poje in srečanja zborov Zgornjega Posočja. Šestintrideset pevcev  iz tolminskih krajev povezuje ljubezni do petja in prijateljstvo. Pod suverenim vodstvom mladega zborovodja Nejca Lebana so nam zapeli najprej pet pesmi. Krepki in ubrani glasovi so nam segli  do srca in prebudili ponos, kaj zmoremo in znamo primorski pevci. V nadaljevanju koncerta so zapele pevke Večernice. Poznamo jih, ker s petjem že skoraj tri desetletja popestrijo številne prireditve, nastopajo na pevskih revijah in gostujejo po Sloveniji in v tujini. Pod vodstvom vsestranskega in rahločutnega umetnika in zborovodje Mirana Rustja so zapele sedem pesmi. Mehkoba njihovih glasov je napolnila dvorano in risala nasmehe na obraze poslušalcev.  

»Na nebu zvezde sevajo,

na vasi fantje pevajo,

pojo glasno, pojo lepo,«

je napisal Simon Gregorčič, nam pa so možje in fantje nameravali zapeti še pet pesmi, pa smo jih z glasnim  aplavzom prepričali za dodatek.

Ob zaključku koncerta smo čestitali  Klari Štrancar, ki ji je  Zveza kulturnih društev Slovenije v podelila  priznanje z zlato medaljo za prizadevno delo v predsedstvu in Miranu Rustju za Veliko priznanje Zveze kulturnih društev Ajdovščina.

Večer smo nadaljevali  v sproščenem druženju, prepevanju in razigranih melodijah harmonike; bil je  praznik slovenske pesmi in petja in ga bomo ohranili v lepem spominu.

Hvala pevkam,  pevcem,  zborovodjema in harmonikašu.

DU Ajdovščina – anb