Zakaj v toplice v  Bosno? Iz več razlogov. Takoj ob prihodu obisk zdravnika, ki nam je določil tri terapije dnevno je eden glavnih razlogov, možnost dodatnih terapij po zelo ugodni ceni, lep modern hotel s krasnim bazenom z možnostjo koriščenja savn, nova, zanimiva destinacija in ugodna cena.

Lani novembra smo prvič organizirali letovanje v toplice v Bosno, ki ležijo v Republiki Srbski. Štirje hoteli so v kompleksu, najmodernejši Kardial je bil naša destinacija. Le dobra dva kilometra stran leži mestece Teslič, v dolini reke Usore, ki se izliva v reko Bosno. Tu izvira  mineralna in termomineralna voda do 38 stopinj in je odlična za zdravljenje srčno-žilnih bolezni, pa tudi revmatskih in nevroloških.

Krenili smo zgodaj zjutraj, saj je pot s postanki dolga sedem ur, vendar smo s sodobnim avtobusom v prijetni družbi 

uživali v vožnji.

Po pijači dobrodošlice – tapravi slivovki-, smo se namestli in že odhiteli do ambulante, kjer so nas prijazni zdravniki sprejeli in po pogovoru ali predložitvi izvidov, določili terapije.

Kdor se že prej ni odločil za zdravniške preglede pri specialistih ali individualne masaže, se je vpisal pri prijazni koordinatorki Ljubici in dobil termin.

“Oh, to bodo pa intenzivni dnevi, natrpani z dejavnostmi pozitivnimi za naše zdravje in počutje”, sem pomislila.

In res je bilo tako! 

Telovadba “pozdrav soncu” zjutraj, ali hoja po okolici, terapije, kopanje v bazenu, uživanje v đakuzijih in savnah, masaže, “domov pridemo pomlajeni in kot novi”.

Na oglasni tabli v recepciji je bil program za vsak dan posebej, da smo si lahko pogledali dejavnosti, ki se bodo odvijale. In bil je pester.

Večer s plesom, bingo z lepimi nagradami, nastop plesa “Jeruzalem” pod vodstvom Ljubice, degustacija bosanskih vin, (ki so nas s svojo izvrstno kakovostjo) presenetile, obisk etno gostilne z pravo bosansko večerjo  in obisk mesta Tešanj ter nakupovalnega središča.

Mesto Tešanj je vredno ogleda.

Vodnik, izvrsten poznavalec zgodovine nas je popeljal po mestecu, povzpeli pa smo se tudi na grad in si ogledali muzej.

Teden je hitro, prehitro minil. Ali smo si oddahnili od vsakdana, nabrali novih moči in zdravja? Seveda! Videli, doživeli smo veliko novega, se razvajali v zdravilni vodi, se družili, tako da smo zadovoljni zapuščali hotel in se vračali v prijetni družbi ob poslušanju glasbenih želja proti domu.

Rožica Kovač  DU AJDOVŠČINA