Praznovanje diamantnih in zlatih obletnic poroke članov Društva upokojencev Ajdovščina je že tradicionalna prireditev. Prvo tako srečanje je bilo 1978. Leta. Vztrajnost vodstva društva je pripomogla, da je bil ta prijeten dogodek tudi letos 26. maja.

Ob zgodnji večerni uri se je v piceriji Anja zbralo sedemnajst  zakonskih parov. Za slavljence in vse nastopajoče je bila jedilnica premajhna, razporedili smo se tudi ob mizah pod bujno zeleno pergolo. Dobrodošlico so nam zapele pevke ženskega pevskega zbora Večernica pod vodstvom zborovodja Mirana Rustja. V nagovoru jih je pozdravil predsednik društva upokojencev Milan Marc. Ob veseli glasbi z Maurom Deferrijem so slavljenci zaplesali in  prvi del večera je hitro minil.

Obiskali so nas tudi plemiči: grofica, grof, vitez in dvorna dama z Blejskega gradu. Oblečeni v srednjeveška oblačila so predstavili družabno življenje na gradovih in ob glasbi tistega časa zaplesali grajska plesa. Po slavnostni večerji so pevke in pevec dramsko-pevske skupine Zarja pod vodstvom Zore Gregorc dopolnile kulturni program. Zapeli so venček hudomušnih ljudskih pesmi. Sledile so kratke predstavitve in zapisi iz življenja vsakega para, ki je v spomin prejel plaketo. Poleg stiskov rok, objemov in nasmeškov smo v čestitke vključili še iskrive misli o zakonu.

Prijeten dogodek je bil priložnost za druženje in obujanje spominov. Ob petju, glasbi, plesu, spodbudnih besedah je večer hitro minil v odličnem razpoloženju. Še za smeh je bilo dovolj časa; za to  so poskrbeli člani Zarje s humornim skečem. Uprizorili so narečni  pogovor med možem, ženo in policistko med vožnjo iz Lokavca v Log.

Srečen zakon je nekaj najlepšega v življenju. Za diamantna in zlata leta medsebojne ljubezni in sožitja je potrebna velika mera potrpežljivosti in dobrotljivosti, tudi sreče. Zato vse letošnje slavljence spoštujemo, se veselimo z njimi in jim želimo še mnogo let skupnega življenja v zdravju, harmoniji in z vsem, kar si sami želijo.

 anb- DU Ajdovščina