V programu dela Društva upokojencev Ajdovščina so med drugim tudi letovanja. Letos je bilo že petič organizirano 7 dnevno letovanje na Korčuli – Vela Luka – hotel Neptun.

Razpoložljive kapacitete enega avtobusa so se hitro zapolnile, zato se je vodstvo odločilo za še enega. Tudi ta se je napolnil in tako smo se 14. junija v prvi jutranji uri na avtobusni postaji v Ajdovščini razporedili v dva avtobusa in se odpeljali proti hrvaški meji, po poti smo v Knežaku pobrali še dva potnika in se odpeljali do Splita. Tja smo prispeli okrog 9. ure ter imeli približno uro na razpolago, ki jo je vsak izkoristil po svojih željah.

Potem smo se vkrcali na trajekt, ki nas je po 3,5 urah pripeljal v pristanišče Vela Luka, od tam pa še kratka pot z avtobusom do hotela, kjer smo se nastanili po sobah.

Prvi in drugi dan nam je žal malo nagajalo vreme, potem pa je vse steklo, kot se za dopust spodobi. Sonca na pretek in tudi morje je bilo že primerno za kopanje, organizatorji pa so se še dodatno potrudili, da so nam popestrili dopust. Organiziran je bil voden ogled mesta Korčule, kjer smo si ogledali znamenitosti in se seznanili z  zgodovino.

En dan smo izkoristili za jutranji pohod na bližnji grič, s katerega je čudovit razgled na pristanišče. Pot smo nadaljevali do jame Vela spila, kjer je zgodovinsko arheološko najdišče. Ko smo se vračali proti hotelu, smo se ustavili še ob grobu Olivera Dragojeviča.

Zadnje od izletov je bila še degustacija vin v vasi Smokvica na turistični kmetiji, kjer smo preizkusili štiri vina iz njihovih vinogradov in se malo okrepčali s pršutom in odličnim sirom. Sprehodili smo se še po mestu Blato, o katerem nam je vodič povedal nekaj zanimivosti.

Večere smo si popestrili s sprehodi ob morju, plesom na terasi hotela – žal samo dva krat – in seveda z druženjem, klepetom in prepevanjem.

Dnevi so kar prehitro minili in že je bil tu zadnji večer, ki smo si ga pa še posebno popestrili s kratkim programom petja, skeči in govorom predsednika društva. Zjutraj pa rutina pripravljanja prtlage, vožnja s trajektom in avtobusom do doma. Preživeli smo lep dopust z odlično hrano, prijaznim osebjem hotela in dobrim vodiče.

Vse lepo se prehitro konča, a če bo možno, bo drugo leto popravni izpit.

CZ-DU Ajdovščina