Komaj se je zdanilo v rahlo oblačno jutro, smo se četrtkovi pohodniki za dušo in srce DU Ajdovščina zbrali za starim mlinom. Odpeljali smo se na pohod v vinogradniško pokrajino. Štart pohoda je bil v Biljah, kjer nas je pričakal naš pohodnik Zdravko iz Vrtojbe, da nas popelje med prostrane vinograde, ki ležijo med Volčjo Drago, Šempetrom in Bukovico. Razprostirajo se po pobočjih številnih valovitih gričkov. Žal je že nekaj let večina vinogradov zapuščenih, se pa tudi že ponovno obnavljajo.

Zdravko nas je vodil po kolovoznih poteh in travnatih stezicah.  Na njih in po travnikih se je lesketala jutranja rosa, vse dokler ni posijalo sonce. Takrat je postalo vroče in soparno.  Kljub temu, da so bili čevlji mokri, nas ob  prijetnem kramljanju to ni motilo. Niti takrat ne, ko smo  hodili po prašnih kolovoznih poteh in bili prašni skoraj do kolen. Koliko praha smo nosili s seboj, smo ugotovili šele na koncu pohoda. Med hojo tega nismo opazili, saj so pogledi uhajali drugam. Na veličino vinogradov, vasi v okolici: Orehovlje, Bilje, Miren. V daljavi se je videlo Cerje s hribi do Trstelja in mirenski grad. Razgled je segel tudi do Furlanije in Tržaškega zaliva. Pot se je vijugala navzgor na gričke in nato navzdol – večkrat. Z vseh strani pa grički , na katerih so valovile terase s trtami.  Še v tistih vinogradih, ki so obdelani, so bile trte  že skoraj brez listja in grozdja. Na nekaterih ga je ostalo še dovolj tudi za nas – in z veseljem smo ga pozobali.

Med potjo smo postali pred tablo z opisom Poti miru, ki pelje tudi po teh krajih. Po dobri uri hoje smo se ustavili pod hrastom s klopco,  se malo okrepčali, in seveda naredili še skupinsko fotografijo. Pot smo nadaljevali navzdol do naslednjega hrasta. Ustavili smo se pri spomeniku in pokopališču iz prve svetovne vojne, kjer je pokopanih 282 avstro-ogrskih vojakov.  Še enkrat smo se povzpeli v  hrib, prišli na makadamsko cesto, se spustili mimo opekarne z visokim dimnikom v Biljah ter kmalu sklenili krog pohoda –  pohoda za dušo in srce.   ms, DU Ajdovščina

Naslednji četrtek bomo šli na Sveto Trojico nad Pivko.