Božično – novoletni čas! Čarobno obarvan s pričakovanji o doživetih praznikih, popestrenih z obiskom in ogledi mest, ki so v ta namen okrašena.

Z željo po druženju, stisku rok z izrečenimi in neizrečenimi željami za zdravje in srečo v letu ki prihaja.

V tednu med Božičem in Novim letom smo obiskali praznično okrašen Varaždin.

Iz meglenega jutra smo krenili iz Ajdovščine, toda že ko smo vozili proti Štajerski, je posijalo sonce in bilo ves dan naš sopotnik.

Varaždin je mesto na severu Hrvaške, leži ob reki Dravi med štirimi zgodovinskimi pokrajinami:  Štajersko, Međimurjem, Zagorjem in Podravino. Ima bogato zgodovino. Prvič je omenjen že leta 1181, svobodno kraljevo mesto je postal leta 1209, od konca 14. stoletja je bil v lasti Celjskih grofov, nato pa je prešel v last madžarsko-hrvaške družine Erdödy.

Mesto se je razvilo okrog srednjeveške trdnjave Stari grad. Leži v središču mesta, obnovili so ga v 16. stoletju v renesančnem slogu. Peš smo se povzpeli do gradu in si v spremstvu vodnice ogledali bogato zbirko Mestnega muzeja.

Če je Stari grad največja znamenitost, je vsekakor mestno pokopališče tisto, ki ga ob obisku Varaždina ne smemo izpustiti. Znano je namreč po urejenosti, zasaditvi  cipres in  zelenja.

Sprehodili smo se po mestnem jedru mimo mestne hiše in si ogledali čudovite palače in zgradbe zgrajene v 18. stoletju, večinoma v baročnem slogu. Zanimivost Varaždina je tudi, da je bil v tem času nekaj let glavno mesto Hrvaške. Doživel pa je požar in takrat so upravljanje preselili v Zagreb.

V centru mesta smo se v prijazni gostilni okrepčali s kosilom. V tem času se je spustila tema in tisoče lučk se je prižgalo in dalo mestu čaroben pridih. Sprehodili smo se po okrašenem mestnem trgu in si v hiškah z gostinsko ponudbo privoščili “kuhančka”

Potem pa proti domu, polni vtisov o doživetem dnevu.

Pot proti domu je bila ravno prav dolga, da smo na avtobusu priredili “glasbo po željah”.

Vsak je lahko poslušal želeno pesem. 

Naše praznovanje smo nadaljevali 6. januarja s tradicionalnim Silvestrovanjem. Že vrsto let namreč na društvu Silvestrujemo prvo soboto po Novem letu. Zabavo smo organizirali v lepem ambientu Jamarskega doma na Dobu pri Domžalah.

Druženje smo ob dobri hrani in pijači popestrili s srečelovom, družabnimi igrami in plesom.

Nazdravili smo in si zaželeli vse dobro.

Z novoletno zabavo smo zaključili leto 2023 in zremo naprej v leto ki prihaja;

Kam gremo naslednjič na izlet? se slišijo vprašanja. Brez skrbi; še veliko je zanimivih destinacij, ki jih še nismo obiskali!

Vsem članicam in članom Društva upokojencev  želimo srečno in zdravo leto 2024!

Rožica Kovač DU AJDOVŠČINA

Grad v Varaždinu
Silvestrovanje