Društvo upokojencev Ajdovščina in Hiša dobre volje Ajdovščina sta se pridružila 15. slovenski prostovoljski akciji Dan za spremembe »Najbolj zlata je prostovoljska lopata«.

V petek, 5.aprila popoldne, smo v Hiši dobre volje že šestič organizirali prireditev za starejše in njihove svojce pod geslom »Moja starost je lahko čudovita«, z namenom spodbujanja aktivnega življenja, druženja z vrstniki in samostojnosti starejših.

Na srečanju so sodelovali prostovoljci in več kot 50 starejših krajanov s svojci. Ob prihodu je vsak udeleženec prejel simbolno darilo: leseno lopatko, povezano z zlatim trakom in sporočilom: Moja starost je lahko čudovita, želim jo živeti zdravo in zadovoljno. 

Prireditev na vrtu hiše dobre volje je z uvodnim pozdravom navzočih začel predsednik Maksimiljan Marc, ki podpira in je ponosen na prostovoljsko delo v Društvu upokojencev.

Organizatorici in voditeljici programa, Irena Vidmar in Ana Paljk, sta poudarili kako pomemben je odnos, ki ga vsak vzpostavi do svojega staranja. Vedeti moramo, da starejši ne zmorejo živeti brez stalnih stikov z ljudmi, le malokdo želi živeti odmaknjeno, brez obveznosti. Večina so srečni in zadovoljni, dokler so aktivni, lahko delajo z občutkom, da so koristni, nekomu potrebni. Veliko vlogo ima tudi družabništvo, ki povečuje kakovost življenja in nedvomno dviguje samospoštovanje. Prostovoljci programa Starejši za starejše spoznavajo, kako pomemben je čas, ki ga naklonijo starejšim med obiski, kako se pri njih zbudijo občutki vrednosti in zaželenosti, Že prijazna, lepa beseda, topel stisk roke zmanjša občutek osamljenosti, kar smo spoznali tudi iz prispevka Cvetke Gorup o prostovoljstvu.

Vsi starejši želimo svojo starost preživeti doma, odhod od doma naj bo le izhod v sili je povedala Tina Krog, strokovna sodelavka Hiš dobre volje Doma upokojencev Nova Gorica

Predstavila je dejavnosti in namen dnevnih centrov za varstvo starejših, ki poleg socialne oskrbe nudijo različne razvedrilne aktivnosti in druženje. Tu se starostnikom odprejo nove priložnosti kljub letom in zrdravstvenim težavam. Bivanje v skupini jim dvigne kakovost življenja, saj ves dan sami doma ne zmorejo več, Počutijo se varni, preskrbljeni in so v krogu svojih vrstnikov, so povedali sami. Tudi svojci so izrazili veliko zadovoljstvo, ker so v tem času razbremenjeni skrbi in potrebne pomoči za svoje bližnje.

V kulturnem programu sta prireditev s plesom popestrili otroška skupina PC ADC in začetne plesna skupina članic Društva MOST pod mentorstvom Lane Pizzoni ter pokazali, kako gibčni smo lahko tako v otroških kot starejših letih.

Z dramsko pevsko skupino ZARJA DU Ajdovščina smo skupaj zapeli štiri znane, prelepe slovenske pesmi in pričarali veselo vzdušje udeležencev. Prisrčno nas je nasmejal tudi njihov skeč »Lep pomladni dan« v izvedbi članic Liljane Slejko in Nevenke Vidmar.

Zaključili smo v prijetnem druženju z besedami zahvale za številno udeležbo in opravljena dobra dela na 15. Dnevu za spremembe. Hvala vsem, ki prispevate k promociji prostovoljstva in pri soustvarjanju skupnosti. Za konec še dobra misel:

Starejši smo enkratni, ker imamo veliko znanja, spoznanj, ustreznega ravnanja, bogate življenske izkušnje – torej veliko modrosti!

IV, DU Ajdovščina

Fotografije:Nevenka V., Irena V. in Vesna B.