Ajdovsko društvo upokojencev za svoje člane že vrsto let organizira skupno praznovanje zlatih, diamantnih, bisernih in železnih obletnic poroke. Prvo tako srečanje je bilo 1978. Leta. Vztrajnost vodstva društva je pripomogla, da je bil ta prijeten dogodek tudi letos 23. maja.

Ob zgodnji večerni uri se je v piceriji Anja zbralo šestnajst  zakonskih parov.

Za slavljence in vse nastopajoče je bila jedilnica premajhna, razporedili smo se tudi ob mizah pod bujno zeleno pergolo. Dobrodošlico so nam zapele pevke ženskega pevskega zbora Večernica pod vodstvom zborovodja Mirana Rustja. V nagovoru jih je pozdravil predsednik društva upokojencev Milan Marc.

Pevke in pevec dramsko-pevske skupine Zarja pod vodstvom Zore Gregorc so dopolnili kulturni program. Zapeli so venček hudomušnih ljudskih pesmi. Nasmejali, a tudi zamislili smo se med besedilom skeča o demenci.  Komični dvogovor med vrsticami razkriva tudi tegobe , ki so v obratnem razmerju s številom preživetih rojstnih dni in obletnic.

Obiskali so nas tudi plemiči: grofica, grof, vitez in dvorna dama z Blejskega gradu. Oblečeni v srednjeveška oblačila so predstavili družabno življenje na gradovih in ob glasbi tistega časa zaplesali grajske plese. Po slavnostni večerji so sledile kratke predstavitve in zapisi iz življenja vsakega para, ki je v spomin prejel plaketo. Poleg stiskov rok, objemov in nasmeškov smo v čestitke vključili misli in verze o zakonski ljubezni. K slovesnemu  dogodku sta pripomogla tudi šampanjec in lepo ozaljšana torta; zlate vrtnice so krasile okusno sladico.

Prijeten dogodek je bil priložnost za druženje in obujanje spominov. Ob petju, glasbi v živo z Maurom Deferrijem, spodbudnih besedah in klepetu je večer hitro minil v odličnem razpoloženju.

Srečen zakon je nekaj najlepšega v življenju. Za zlata, diamantna in železna leta medsebojne ljubezni in sožitja je potrebna velika mera potrpežljivosti in dobrotljivosti, tudi sreče. Zato vse letošnje slavljence spoštujemo, se veselimo z njimi in jim želimo še mnogo let skupnega življenja v zdravju, harmoniji in z vsem, kar si sami želijo.

 anb,DU Ajdovščina