Na Gospodarskem  razstavišču v Ljubljani  smo 12. junija slovesno odprli že četrte Dneve medgeneracijskega sožitja. Priprave so bile obsežne, saj prireditev traja dva dneva in vključuje veliko kulturnih dogodkov, predstavitev Društev upokojencev Slovenije, njihovo obsežno delovanje, predvsem pa razstave in delavnice rokodelskih izdelkov.

Severno Primorska se je v Ljubljani predstavila s petimi društvi upokojencev: Kobarid, Trnovo Lokve, Branik in Renče, ki so razstavljali svoje izdelke. DU  Ajdovščina pa je izvajala delavnice za udeležence in goste prireditve. V otvoritvenem  kulturnem programu, ki se je prepletal z nagovori predsednice Zveze društev upokojencev Slovenije  Zdenke Jan, predsednikom Medgeneracijske koalicije Slovenije  Simonom Trussevichem in ministrom za solidarno prihodnost Simonom Maljevcem, so za prešerno vzdušje poskrbela naša društva upokojencev. Dramsko pevska skupina Zarja DU Ajdovščina in učenci OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, podružnica Lokavec, so pripravili prisrčno igro o ljubezni danes in nekoč. Mentorja Matija Skapin in Petra Terbižan Slejko sta idejo zapisala,  pripravila vse potrebno, da je igra ‘Oj zdaj pa pojdem po dekle, tja daleč’ zaživela pred navdušenim občinstvom.

Na fotografski razstavi so bila izbrana in razstavljena dela naših fotografov  Ivana Skvarče in Pavla Bajca. Naši lokavški učenci pa so po nastopu sodelovali na vseh delavnicah in se naučili nekaj rokodelskih spretnosti. S svojo zvedavostjo in željo po učenju so navdušili vse prisotne rokodelce.  

Predsednica ZDUS Zdenka Jan je poudarila, da letošnje leto poteka dogodek v duhu 20 letnice programa Starejši za starejše. Državno priznanje, ki ga je pred nedavnim prejela Zveza DU Slovenije, je velika spodbuda in potrjuje pravo odločitev,  da s tem humanitarnim programom vztrajamo naprej in iščemo izboljšave  in olajšave vsem prostovoljkam in prostovoljcem. NV