Že kar nekaj časa sem se spogledovala z željo, da bi za DU organizirala nekajdnevni izlet v Italijo, to prelepo deželo. Zbralo se nas je poln avtobus. Zgodaj zjutraj smo krenili. Nasmejani obrazi v pričakovanju zanimivo preživetih dni. 

Naša prva destinacija za ogled: mesto Lucca, eno najlepših mest v Toskani, ki nas je presenetilo s svojimi arhitekturnimi lepotami. Nato še v Piso, ki slovi po poševnem stolpu in je svetovna atrakcija. Zraven stojita še krstilnica in katedrala. Posnetki mogočnih stavb, ogled cerkve, sprehod po trgu, nakupi spominkov, selfiji … prehitro je minil čas tega popoldneva. Namestili smo se v prijetnem manjšem hotelu v Lucci.

Drugi dan: Cinque Terre, v Liguriji. Veliko ljudi je že obiskalo delček te prekrasne ligurske obale, vendar malo tistih, ki so jo lahko občudovali z morja. Zaradi previsokih valov pogosto plovba ni mogoča. Zjutraj smo izvedeli, da bodo ladjice vozile. Izpluli smo iz La Spezie. Prvi postanek: Porto Venere. To srednjeveško mestece z bogato zgodovino iz rimskih časov nas je osupnilo, kakor tudi naravna lepota naselja, z visokimi hišami, pobarvanimi v živo pisane barve. Z naslednjo vozečo ladjo smo pripluli do vasice Manorola, v Monterosso pa z vlakom. Čolni ležijo po ulicah in manjših trgih in so tam ‘parkirani’, kajti ne morejo jih pustiti v morju. V tipični gostilni smo si privoščili pizzo, se sprehodili po slikoviti vasici, občudovali naravne lepote, nato pa se z vlakom vrnili v La Spezio. Polni vtisov, utrujeni od celodnevne hoje smo se vrnili v hotel, vendar izkoristili po večerji čas za druženje, petje in kozarček.

Tretji dan: proti domu bo treba, zapustili smo Lucco. Naša pot je vodila do Parme, ki slovi po parmezanu in šunki. Ogledali smo si znamenitosti: Piazza Pilota, Verdijevo gledališče … in se ustavili na trgu Garibaldi, kjer se je odvijal ples mladih, odetih v zastave evropskih držav. Pomahali smo dekletu s slovensko zastavo in poželi aplavz. Še hitro kosilo v eni tipičnih lokalnih trgovin, nakup parmezana, nato pa proti Mantovi, renesančnem mestu v Lombardiji. Mantova; zgodovinska moč družine Gonzaga je vplivala na umetnost severne Italije. Veliko vlogo je imela opera, tu je skladatelj Monteverdi premierno predstavil opero Orfej. V Shakespearjevi drami Romeo in Julija je bil Romeo pregnan iz Mantove. Rimski pesnik Vergil ima v Mantovi na jezerskem nabrežju postavljen kip. Pokušina jedi, tipičnih za Mantovo, nato pa preko Benečije in Furlanije domov.

  • 1
  • 2
  • 3
DU Ajdovščina - izlet v Toskano in Cinque Terre


DU Ajdovščina - izlet v Toskano in Cinque Terre


DU Ajdovščina - izlet v Toskano in Cinque Terre



DU Ajdovščina - izlet v Toskano in Cinque Terre


DU Ajdovščina - izlet v Toskano in Cinque Terre


DU Ajdovščina - izlet v Toskano in Cinque Terre


Izlet smo organizirali z agencijo Kompas Ajdovščina, vrhunsko vodenje vodnika Tončka nam je izlet obogatilo, kajti na sproščen, strokoven način nam je približal ta del Italije v vsej svoji bogati lepoti pokrajin, kulture in zgodovine. Še veliko je destinacij v Italiji, ki jih še nismo obiskali. Nadaljujemo naslednje leto!

Rožica Kovač, DU Ajdovščina