Že tri leta ga ni bilo!  Izleta, ki mu tako rečemo. Gremo na ‘fish piknik’ pomeni, da v poletnem času organiziramo izlet na morje, dan, preživet na ladji, s postanki in ogledi otokov, z ribjim menujem za kosilo. Med vožnjo te spremljajo galebi, pogled na modrino neba (z vonjem po slanem morju) in na valove, ki jih pušča ladja za sabo ter kopanje v zalivih, kjer se ustavimo.

Letos je bil odhod iz mesteca Krk na otoku Krk, kjer nas je čakala ladja Tajana. Namestili smo se v podpalubi, kjer smo bili v zavetju in varni pred močnim soncem in morebitnim dežjem .Počutili smo se kot v plavajočem hotelu, ob kavi, kozarcu hladnega piva smo opazovali, kako ladja reže valove in pušča za seboj penečo ‘cesto’. Opazovali smo druga plovila, jadrnice, jahte, gliserje, trajekte in male ladjice, ki so plule mimo. Za dobrodošlico smo dobili aperitiv, seveda ‘protikoronsko’ travarico.

Dve uri smo uživali v vožnji, medtem pa nam je vodnica povedala veliko zanimivih podatkov o Kvarnerju in otokih, mimo katerih smo pluli: Plavnik, Prvič, Grgur, Goli in še nekateri manjši. Po dveh urah smo zapluli v pristanišče na otoku Rab. Kdor je želel, se je šel kopat, kdor ni zmogel enourne hoje, je ostal na ladji, ostali pa smo šli na ogled slikovitega mesteca.

Naseljeno je že od 2. stoletja pred našim štetjem, naselili so ga Rimljani. Njegova največja zanimivost so štirje zvoniki, zaradi katerih Rab spominja na jadrnico s štirimi jambori.  Stari del mesta obdaja obzidje, zgrajeno v dvanajstem in trinajstem stoletju. Mesto ima bogato arhitekturo, grajeno je večinoma v romaniki. Sprehodili smo se po ozkih ulicah in slikovitih trgih, okrašenih s cvetjem  in občudovali arhitekturno bogate zgradbe. Mesto je zares vredno ogleda.

Ob prihodu na ladjo nas je že čakalo kosilo in kozarček dalmatinskega vina in med obedom smo zapluli proti otoku Pag. Naša naslednja postaja je bilo mestec Lun, kjer smo se lahko v peščenem zalivu kopali, ali pa kar z ladje zaplavali v čisto morje. Lun je bil naseljen že v ilirskih časih, tam so tudi ostanki iz rimskega obdobja. Znan je po najstarejšem nasadu oljk na Jadranu, katerega smo si ogledali in kupili kvalitetno oljčno olje.  Prehitro je minil čas na Pagu, treba je bilo odpluti nazaj. Zapluli smo bližje obali, mimo otočka Galun, Stare Baške, mojega kampa Škrla in lepe zlate peščene Zlate plaže proti Krku. Poslovili smo se od prijazne posadke, se zahvalili za gostoljubje in se izkrcali. Še kepico sladoleda smo si privoščili, sprehod na promenadi ob obali do avtobusa in vožnja proti domu.

Lep sončen, ne pretopel poletni dan smo preživeli, videli zanimive otoke,  uživali v plovbi, zaplaval iv čistem Jadranskem morju, se sprostili od vsakdana ob prijetnem druženju …

Rožica Kovač, DU Ajdovščina