Zveza Društev upokojencev Slovenije ( ZDUS) deluje od leta 1946. Vključuje preko 500 društev upokojencev, združenih v 13 pokrajinskih zvez. ZDUS je največja nevladna organizacija v kateri deluje 180 rokodelskih sekcij, s približno 3000 člani. Upravni  odbor Tehnične kulture na ZDUS-u  uspešno združuje rokodelce iz  cele Slovenije. Vrstijo se razstave po Sloveniji, izobraževanja, vsakoletna delavnica v Izoli, kjer je organiziran prenos znanja in izobraževanja ljubiteljskih rokodelcev. Dnevi medgeneracijskega sožitja so bili uspešno izpeljani maja v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču. Vsakoletno tradicionalno srečanje rokodelcev je bilo letos junija  v Ajdovščini.

 Zaustavil nas ni niti zloglasni kovid. Prav v teh kriznih časih lahko v varnem zavetju doma ustvarjamo in si krajšamo čas z ročnimi deli. Vendar, se moramo zavedati, da to naše delo ni le kratkočasna dejavnost, je veliko, veliko več. To je dediščina naših dedkov in babic, kulturna dediščina, ki ne sme toniti v pozabo in zaprašene skrinje. Je naš ponos in bogastvo, s katerim se predstavljamo svetu.

16.9. 2022 smo se zbrali na Trnovem, na 4. pokrajinski razstavi društev upokojencev Severno Primorske. Gostitelji letošnje prireditve DU Trnovo Lokve,  so poskrbeli za prisrčen kulturni program v dvorani Kulturnega doma na Trnovem. Druženje in klepet se je nadaljeval ob ogledu izdelkov. Nazdravili smo srečanju in uspešno izpeljanemu dogodku.  Deset Severno Primorskih društev upokojencev: Ajdovščina, Dobrovo, Šempeter pri Gorici, Kostanjevica na Krasu, Kanal, Rožna dolina, Renče, Trnovo Lokve, Grgar in Društvo žena in deklet Trnovo  je bogato okrasilo mize in pokazalo, koliko znanja in spretnosti premorejo ustvarjalci ročnih del. Idej ne manjka, znanje pa se nadgrajuje in prenaša na mlade, ki si želijo nadaljevati tradicijo in ohranjati kulturno dediščino.

Še veliko ustvarjalnih uric, prekrasnih izdelkov in nasvidenje na naslednji razstavi.

 Nevenka Vidmar

DU Ajdovščina