Ko sveti Martin enajstega novembra obišče vse kleti, da blagoslovi mošt, ki se prav tega dne spremeni v vino, si malo spočije, nato pa se spomni še na upokojence, ki so svoje vinograde prepustili mlajši generaciji in se odloči, da je prav, da tudi starejši obeležijo ta praznik,  martinovo in degustirajo vina, pridelana v tem letu.

Tradicija je, da na Društvu upokojencev organiziramo martinovanje v neznano. Ko se člani odločijo za izlet ne vedo destinacije. Letos se je vpisalo toliko članov, da smo najeli dva avtobusa. Iz Ajdovščine smo krenili 18.11. 2023. Tretjina udeležencev je uganila destinacijo, to je bila Štajerska. Šest izžrebanih je dobilo nagrade. Že takoj zjutraj smo se nasmejali. Žrebal je najstarejši, čez devetdeset let star član, pa ni znal prebrat imena izžrebanca. Izkazalo se je, da je bila izžrebana njegova žena.

Dan je bil lep, vreme sončno, narava se je odela v rjavo, rumeno, pa še malo zelene, travniki, drevje so se prelivali v odtenkih jesenskih barv, zrli smo okno med vožnjo in uživali.

Ne gre drugače, prvi postanek je bil na Trojanah. Že ko se peljemo proti Trojanom nam zadišijo krofi. Tudi Trojane so tradicionalne. Krof in kavica sta se prilegla.

Nato pa naprej proti Slovenskim Konjicam in še malo pod Roglo v Zreče, kjer smo imeli na kmetiji Andrejc degustacijo štirih vin pridelanih na kmetiji. Že pred vhodom sta nas presenetila dva mlada harmonikaša in nas celo uro obiska zabavala ob zvokih harmonike tako, da smo z njima zapeli, zavriskali in zaplesali.  Dobra volja se je razlila med vse prisotne.

Prehitro je bilo treba naprej. V gostišču pod Roglo so nas v restavraciji čakali že na vhodu z aperitivom. Vstopili smo v prostor, krasen ambient, dovršena arhitektura, pogrnjene mize, je spominjala na Toskano. Ob okusnem martinovem kosilu sta nam zaigrala in zapela glasbenik in pevka s izbranim glasom tako, da so nas v trenutku zasrbele pete….

Blagoslov mošta na hudomušen način je opravil ta pravi škof Martin s svojim spremstvom. Obrani trstek odet v trtne liste je prisostvoval obredu. V pomoč je bil tudi župnik, ministrant s kadilom v majolki, dve nuni sta brali odpeve in tudi naš Marjan je zastopal Primorsko in je pridno testiral vino iz »flaškona«. Vmes so se  skrbno posvetovali z Bogom – pokušali pridelano in se končno odločili, da je vino dobro in ga lahko pijemo ta dan in še vse leto do naslednjega Martina.

In mi smo se dobesedno držali predlaganega. Ob dobri hrani smo pridno nazdravljali in pili blagoslovljeno rujno kapljico, plesali in se zabavali.

Prehitro je minil popoldan, prevesil se je v večer, posloviti smo se morali od prijaznih, gostoljubnih Štajercev in se odpeljali proti domu.

Lep, zanimiv predvsem pa zabaven je bil  Martinov dan. Preživeli smo ga v druženju, zabavi in dobri volji. Naj jih bo še mnogo, na zdravje! Rožica Kovač