Je pa pravi čas za druženje, petje in dobro voljo. Za medgeneracijsko prireditev v Plačah smo se v šopek besedil in pesmi povezali krajani Plač, aktivni člani DU Ajdovščina, učenke in učenci OŠ Dobravlje – podružnične šole Vipavski Križ, poverjeniki in prostovoljci v programu Starejši za starejše. Srečanje je potekalo v KS Plače, v Domu krajanov, kjer so dvorano primerno uredili za kulturno prireditev.

Najprej so nas pozdravili otroci. Na nastop so jih skrbno pripravile učiteljice Nataša Valič in Klementina Lemut, glasbeno spremljavo je na klaviaturi igral učitelj Franc Leben. Prisrčno  so nam predstavili snežinke balerinke in povedali, kako lepo je imeti prijatelja. V zboru so nam z glasbili in zvočnimi glasovi pripravili pravo nevihto, nato pa poiskali »hišico v čudežnem kraju, kjer se godijo le lepe reči«. Tudi Plače so tak kraj, smo razumeli ob dobrodošlici in nagovoru predsednika krajevne skupnosti Igorja Česnika. V tem  kraju se sliši otroški živ-žav, otroško petje, tudi jok – torej kraj kipi od  življenja, polnokrvne rasti in dobrega počutja. K dobri volji so ta sobotni večer pripomogli še člani Dramsko-pevske skupine Zarja, ki je letos praznovala polnoletnost. Nasmejali smo se ob domislicah v skeču Zamenjava.

Predsednik društva upokojencev Maksimiljan Marc je predstavil delo našega društva v tem letu, športne vadbe in tekmovanja, pohodništvo, letovanja in izlete. Z utripom  kulture v našem društvu je predsednika dopolnila  Nevenka Vidmar. Pevke ženskega pevskega zbora Večernica že skoraj tri desetletja bogatijo društveno dejavnost. Nastopajo na domačih pevskih srečanjih in revijah, obiskujejo domove starejših, prepevajo na številnih prireditvah. Veliko gostujejo in s prijetnimi, pa tudi zahtevnimi melodijami vedno nosijo dober glas tudi v tujino. Ubrano so  zapele tudi tokrat.

Za kakovostno življenje potrebujemo pomoč, nasvet ali včasih le klepet. In tu je veliko priložnosti za prostovoljstvo, za solidarnost in medsebojno pomoč kot vodilni vrednoti v programu Starejši za starejše, ki ga v DU Ajdovščina izvajamo že 19 let. »Prostovoljka Danica Krečič že od leta 2010 z obiski na domu ali po telefonu kontaktira vse starejše krajane Plač. Z njimi se pogovarja, jim na različne načine popestri dan, posreduje uporabne informacije, pomaga pri organizaciji zahtevnejše pomoči; enostavna, manjša opravila pa opravi tudi sama«, je povedala koordinatorica programa Irena Vidmar.

Za veder zaključek kulturnega programa sta poskrbela Mojca in Bojan Pergar, člana DPS Zarja. V šaljivem skeču sta nam uprizorila delovanje ambulante »Na griču«. V narečnem pogovoru med zdravnikom in pacientko smo razbrali, da včasih tudi brezhibna logika na pomaga. 

DU Ajdovščina so se letos pridružili kitaristi kitarske skupine Akordi. Ponosni smo nanje, ko zabrenkajo in zapojejo klasične, narodno-zabavne in ljudske melodije. V skupino jih povezuje veselje do glasbe in to delijo s poslušalci med nastopi. S pevkami DPS Zarja so nam približali angele, ki živijo; pričarali bele snežinke in nas pripravili na božične praznike.

Pomembno vlogo poverjenikov društva, njihovo predano obiskovanje članov društva ter pridobivanje novih, je predstavila Rožica Kovač. Organizira in usklajuje njihovo delovanje in poskrbi, da v začetku leta vsak član prejme program dejavnosti društva.

Ob zvokih harmonike smo večer nadaljevali v veselem druženju in sproščenem pogovoru. Domačini in prostovoljke so postregli z okusnimi domačimi jedmi in slastno jabolčno pito. Hvaležni smo Karlu Simoniču, domačinu in poverjeniku društva, ki je skrbno bdel, da je vse potekalo brezhibno in v prijetnem vzdušju. Tudi zato nam bo ta dogodek ostal v lepem spominu.

anb